Inboedel

Inboedel verdelen bij echtscheiding

Inboedel
Inboedel betreft alle spullen in het huis die tot de inrichting van de woning behoren. Het betreft losse zaken zoals kasten, bedden, tv, los fornuis en dergelijke. De vast aan de woning verbonden zaken zijn geen inboedel, zoals de centrale verwarming, inbouwspots, vloeren en dergelijke.

Waarom is dit relevant om te weten?
Als een van u beiden (eerder) gaat verhuizen, dan komt meestal alleen de verdeling van de losse zaken op een verdelingslijst terecht voor de boedelscheiding. De rest is dan voor de andere partner. Hieronder vallen dan ook de vast met de woning verbonden zaken als de koopwoning wordt overgenomen door een van beiden.

Wat niet gedeeld hoeft te worden
Persoonlijk 'verknochte' zaken hoeven niet te worden gedeeld zoals:

- Kleding
- Studieboeken
- Sieraden
- Erfstukken ontvangen via een notarieel opgesteld testament, waarbij 'de koude kant' is uitgesloten
- Zaken welke krachtens de huwelijkse voorwaarden niet voor verdeling in aanmerking komen

Partner uitkopen
Als u de inboedel niet gaat delen bij helften, kunt u een compensatiebedrag afspreken dat aan de ‘benadeelde’ zal worden voldaan.

Hierbij wordt vaak ook rekening gehouden met het feit dat bijvoorbeeld een van u beiden een nieuwe woning moet betrekken en herinrichtingskosten moet maken, zoals bijvoorbeeld met betrekking tot de stoffering. Bij het vaststellen van het compensatiebedrag kunt u hier ook rekening mee houden.

Vaststelling waarde inboedel
De waarde van inboedelgoederen dient te worden vastgesteld op basis van de marktwaarde. Omdat dit meestal een laag bedrag is, kunt u het beste uw goederen delen bij helften.

Bij de verdeling dient u niet uit te gaan van de nieuwwaarde of aankoopwaarde, maar van de dagwaarde.

Wat wij voor u kunnen doen
Als u in overleg met elkaar de echtscheiding regelt via Voets & Bodenstaff , dan heeft u het belangrijke voordeel dat u samen met ons de verdeling maakt: u kunt 'ruilen' met bepaalde zaken en deze tegen elkaar wegstrepen. Zo kan bijvoorbeeld  de man een lijfrentepolis overnemen en de vrouw kan dan de inboedel houden.