Partneralimentatie en nieuwe hypotheek

Wat heeft een scheiding voor gevolgen voor uw woning?

Partneralimentatie en hypotheek
Partneralimentatie verlaagt aanzienlijk de mogelijkheden tot herfinanciering van de huidige koopwoning. Als een van u beiden de echtelijke koopwoning over wenst te nemen óf een nieuwe koopwoning aan wenst te schaffen, kan het te betalen partneralimentatiebedrag een probleem zijn. Het verlaagt immers de financieringscapaciteit bij die persoon. Bij de alimentatiegerechtigde verhoogt de ontvangen alimentatie de financieringscapaciteit. Gedurende de looptijd dat de alimentatie wordt ontvangen wordt dit meegenomen in de inkomenstoetsing. Vraag advies bij uw mediator of echtscheidingsbemiddelaar. Ook uw hypotheekverstrekker zal u van duidelijke adviezen voorzien. Wij leggen de afspraken aangaande uw hypotheek en woning voor u vast in het echtscheidingsconvenant.

Kinderen en ouderlijke woning
Met name als u minderjarige kinderen heeft, moet serieus worden bekeken in hoeverre de woning kan worden behouden. Hiermee blijft voor de kinderen immers nog een vertrouwde leefomgeving behouden. Een echtscheiding brengt toch al veel wijzigingen voor ze mee. Samen met uw partner maakt u dan afspraken over de verdeling van de boedel. De boedelscheiding wordt ook in de echtscheidingspapieren overgenomen. Als de woning behouden kan blijven, bespaart u bovendien u verhuiskosten, herinrichtingskosten en ook transactiekosten van de notaris.

Kinderalimentatie en hypotheek
Het financieringsnadeel zal alléén spelen als u partneralimentatie moet betalen. Kinderalimentatie vermindert de leencapaciteit niet.

Wij geven advies over partneralimentatie en hypotheek
Als er een financieringsprobleem is, dan kunnen meerdere mogelijkheden alsnog via onze bemiddeling tot een oplossing leiden. Wij adviseren u graag hoe de beste keuze te maken aangaande de partneralimentatie in combinatie met uw hypotheek, zodat u na uw scheiding niet voor verrassingen komt te staan.

Wat zijn dan de mogelijkheden
Op meerdere wijzen kan worden voorkomen dat de woning moet worden verkocht na de scheiding. Iedere keuze heeft echter specifieke voor- en nadelen. Nadelen zullen met name op financieel gebied zijn.

- Aanvullende financiering of borgstelling wordt gezocht binnen eigen familie

- Partner neemt genoegen met een voorschot op het uitkoopbedrag van de woning. Op latere datum wordt dan het restant met rente voldaan; bijvoorbeeld op het moment dat het jongste kind 18 jaar is geworden, of als er 5 jaren zijn verlopen na de echtscheiding

- U spreekt een lager uitkoopbedrag af voor de woning

- U zet na de echtscheiding het eigendom en de hypotheek op gezamenlijke naam voort, voor een beperkte periode van 2 jaren

- U spreekt een hoger uitkoopbedrag af voor de woning, in ruil voor een lager bedrag voor de partneralimentatie.