Hoe vertel je het de kinderen?

Als de beslissing om uit elkaar te gaan is genomen, moeten de kinderen vroeg of laat worden ingelicht. Het beste kun je hen zo vroeg mogelijk inlichten. Maar pas op het moment dat je daar zelf toe in staat bent.
Wat staat er te gebeuren en wat zal het voor hen betekenen?

Kinderen zullen meestal niet veel vragen stellen wanneer ze echt het ergste vrezen. Natuurlijk hebben ze alle tekenen van een stuklopend huwelijk waargenomen. Vaak zullen ze aannemen dat dit normaal is en verwachten ze niet dat het huwelijk beëindigd zal worden. Nog minder verwachten ze dat ze het contact met een ouder zouden kunnen verliezen.

Ga er niet van uit dat de kinderen nog te klein zijn om ingewikkelde zaken als een scheiding te begrijpen. Vertel ze wat er aan de hand is en wat ze te wachten staat, voor zover je dat zelf weet. 

1.    Vertel het de kinderen zelf, liefst samen en in alle rust, zodra de scheiding onvermijdelijk is geworden. Draai er niet omheen.

2.    Vertel het ze voordat een ouder het huis verlaat, zodat de kinderen de tijd hebben om zich voor te bereiden en mee te denken over de dingen die komen.

3.    Hoe lang van tevoren hangt van de kinderen af, maar zo'n twee weken lijkt voor jonge kinderen te overzien.

4.    Stel zoveel mogelijk zekerheid en veiligheid tegenover de door de kinderen gevoelde onzekerheid en onveiligheid. Houdt bijvoorbeeld vast aan de vaste rituelen voor het slapen gaan (liedje zingen, voorlezen).

5.    Probeer op het niveau van het kind te vertellen waarom de scheiding nodig is, onderstreep dat het op geen enkele manier zijn of haar schuld is.

6.    Maak de kinderen geen partij in het conflict, spreek geen kwaad van de ander, laat hen niet hoeven kiezen.

7.    Wees als 'vertrekkende ouder' voorbereid op negatieve reacties. Boosheid is heel gewoon.

8.    Voor de kinderen is het belang dat je op elk geschikt moment vertelt dat je van ze houdt, altijd voor ze zal blijven zorgen en dat de andere ouder altijd ouder zal blijven, ook al woont hij/zij niet meer thuis.

9.    Bedenk dat kinderen de mededeling soms makkelijk vergeten (zoals je na een bezoek aan de huisarts ook niet meer zo goed weet wat er gezegd is). Daarom is het goed om later nog eens zelf terug te komen op de scheidingsmelding. 

Familie en vrienden

Informeer familie en vrienden liefst rond dezelfde tijd dat je het de kinderen vertelt, dan hoeven die niet met een geheim rond te lopen. Het is ook fijn als de kinderen er even over kunnen praten met oma, een tante of een andere volwassene. Zolang die maar geen partij trekken! Dan kunnen zij ook een steun zijn bijv. door aan te bieden om een dagje op de kinderen te passen of om ze mee te nemen op een uitje.
Trekken zij wel partij dan is het verstandig om hen juist uit de weg te gaan. 

School

Als je goed contact met school hebt is het waarschijnlijk het beste om de school in te lichten. Maar bedenk dat leerkrachten dan soms te veel gaan letten op slecht gedrag of slecht werk. Bedenk ook dat de kinderen dit wel eens vervelend kunnen vinden. Kinderen zullen ook niet zo makkelijk praten met een leerkracht over wat er thuis gebeurt, maar zoeken meer steun bij elkaar.